rss

PhotoShop Temel Dersler 4

Yazar: EfsaneFenerli | Posted in

PHOTOSHOP DERSLERI 4. DERS


Zincir ile işaretlenmiş Layer'lerin Kontrol Penceresi. (2)



İmajımızı PSD Formatında kaydettikten sonra, Layer Penceremizde üst köşede bulunan 'un özelliklerini de biraz daha inceleyelim.
Bu yan ok tuşuna basınca, yandaki resimde görüldüğü gibi Layer'leri Kontrol Penceresi açılır. Bunları yukarıdan aşağıya doğru sırası ile inceleyelim; (1)
New Layer: Yeni bir Layer yaratmamıza yarar.
Dublicate Layer: İşaretleyerek seçtiğimiz (mavi renk olan ve önünde fırça resmi bulunan ) Layer'in bir kopyasını çıkarıp yeni bir layer olarak Layer Penceresine yerleştirir.
Delete Layer: İşaretli Layer'i siler.
New Layer Set: Yeni bir Layer Set oluşturur.
Layer Properties: İşaretli Layer'in Özelliklerini açar.(Layer'e yeni bir ad verebiliriz,adını ve rengini değiştirebiliriz.)
Blending Options: İleride göreceğimiz efektleri düzenlememize yarayan ve çok sık kullanacağımız "Layer Style" Penceresini açar. ("Harmanlama-Karışım Seçenekleri" penceresi de denebilir).


Layer Style" Penceresi


Merge Down: Layer bir altındaki Layer ile birleşip tek bir Layer yapar.
Merge Visible: Layer Penceresinde Göz ikonlarının yanlarındaki boş kutucuklara tıklarsak bu kutucuklarda zincir şekli yer alır. Bunu anlamı; zincir ile işaretlenmiş Layerler beraber hareket etmek zorundadırlar (Constrain).Yani birbirleri ile alakalı olmuşlardır. Buna "Link" oluşturma da denir. Hatırlarsanız, Layerler, yanlarındaki Göz ikonlarını kapattığımızda imajımızdan kayboluyorlardı. Yani "Görünmez" oluyorlardı. zincir ile işaretlenmiş herhangi bir Layerleri görünmez yaparsak (Göz İkonunu kapatarak), "Merge Visible" seçeneği ile sadece görünen Layerleri birleştirip tek bir Layer yapar, görünmeyen Layeri yalnız bırakır.
Flatten Image: Bütün Layerleri birleştirip kapatır. İmajımızı bu şekilde kaydedip kapatırsak, bir daha açtığımızda Layerlerimizi göremeyiz.
Palette Options: Layerlerin içlerindeki küçük pencerelerin (Paletlerin) büyüklük ve küçüklüklerini ayarlamamızı sağlar veya pencereleri yok edip Layer Penceresinde sadece Layer adlarını gösterir.
Eğer Layerleri zincir ile işaretleyip, tekrar 'u tıklarsak bu defa Layer Kontrol Penceresinin yeni özellikleri ortaya çıkar (2).
Şimdi buradaki yenilikleri inceleyelim;
New Set From Linked: zincir ile işaretleyip Link oluşturduğumuz Layerlere yeni bir "Set" yaratır.
Lock All Linked Layer: Link oluşturduğumuz bütün Layerleri müdahalelere karşı kilitler. Kilitli Layerlere işlem yapamayız.
Merge Linked: Sadece zincir ile işaretleyerek Link oluşturduğumuz Layerleri birleştirip tek bir Layer yapar.

Zincir ile Layerleri Link haline getiriyoruz.




Layer Penceresine herhangi bir Layer'e Sağ tuş ile tıklarsak yandaki şekildeki gibi yeni özellikleri açılır. Gerçi bu özellikleri ileride Maskeleme, Type Tool yazı aracı kullanımı ve imaja filitrelerin uygulanmasında daha geniş olarak açıklayacağız. Ancak Layer penceremizi tanımak açısından burada da kısaca gözgezdirmek zorundayız. Yandaki resimde aktif olanlardan yukarıda bahsetmiştik, şimdi sadece aktif olmayan pencereleri açıklarsak;
Enable Layer Mask: Layer'e uyguladığımız maskelemeyi aktif hale getirir.
Rasterize Layer: Photoshop'un Yazı Aracı olan Type Tool ile bir yazı (Text) yazdığımızda bu yazıya direkt olarak filitreleri uygulayamayız. Bunun gibi Photoshop'un Türkçe karakterleri tanımama özelliği olduğundan yazılarımızda Türkçe karakter kullanamıyoruz. Örneğin küçük harf ile " ı " yazamıyoruz. Bu nedenle önce küçük harf ile " i " yazıyoruz. Daha sonra Layeri "Rasterize Layer" ile rasterize ederek, yazımızı "Text - yazı" özelliğinden çıkarıp, " i " harfini üzerindeki "nokta (.)" işaretini Marquee Regtanguar ile işaretleyip seçerek siliyoruz. İşte artık küçük bir " ı " harfimiz oldu.
Copy Layer Style: Layer üzerine evvelce uygulanmış Efektleri kopyalar. (Photoshop'un eski sürümlerindeki "Efektler" adının 6.0 sürümü ile "Layer Style" olarak değiştiğinden evvelce bahsetmiştik.)
Paste Layer Style: Kopyalanmış Efektleri seçilen Layer'e yapıştırır.
Paste Layer Style to Linked: zincir ile link verilmiş olan tüm Layerlere kopyalanmış efektleri yapıştırır. Böylelikle aynı efekti her Layer'e vermek için tek tek uğraşmazsınız.
Clear Layer Style: Layerdeki efekti siler.

0 yorum yapıldı: "PhotoShop Temel Dersler 4"

Sen de bir yorum yap...

Yorum Göndermek için mesaj yazmanız Yeterlidir.