rss

Fonksiyonlar

Yazar: EfsaneFenerli | Posted in

Bilgisayar programcılığının belkide en önemli araçları fonksiyonlardır.Fonksiyonlar genelde hesaplamalar için yapılırlar.Birkez yazılırlar ve istendiği yerde devreye sokulurlar.Lafı uzatmayalım ve hemen fonksiyonların yazılışı ile işe başlayalım.

function fonksiyonun adı ( argümanlar ) {
fonksiyonun yapacağı komutlar
}


Fonksiyonlar tıpkı if ve switch deyimleri gibi iç içe yazılmaya müsaittirler.Şimdi ilk fonksiyon örneğimizi vererek işimize devam edelim.

function hesapla () {
print 10+15;
}
hesapla();


Eğer bu fonksiyonu çalıştırdığınızda karşınıza 25 rakamı çıkacaktır ve her hesapla(); komutunu verdiğimizde 25 rakamı çıkacaktır.Şimdi fonksiyonları nerelerde kullanılabileceğini daha iyi anlamışsınızdır herhalde.Örnek vermeye devam edelim:

function yazdirma ($yazi){
print "$yazi";
}
yazdirma("Php Öğreniyorum");



Bu fonksiyonu da çalıştırdığınızda karşınıza Aspetonline Web Hizmetleri yazısı çıkacaktır.Yani yazdirma içerisiner ne yazarsanız browserda o çıkacaktır. Fonksiyonumuza dışardan değişken eklemek için global komutu kullanılır.

function yazdir () {
global $metin;
print "$metin";
}
$metin="Bu bir metindir";
hesapla();


Burada fonksiyonu çalıştırdığımızda browsera metin değişkenin değeri gelir.Ama fonksiyonun içerisinde bulunan global tatırını silerseniz browserda hiçbişey gözükmez.Sadece kaynak kodunda

takıları çıkar.Yani global fonksiyonun içerisine dışardan değer atıyor.

function yaz () {
static $sayi=0;
$sayi++;
print "dersphp.blogspot.com $sayi
";
}
yaz();
yaz();
yaz();
yaz();


Bu fonksiyonu da çalıştırdığınızda ekrana dersphp.blogspot.com 1, dersphp.blogspot.com 2, dersphp.blogspot.com 3, dersphp.blogspot.com 4 yazısı alt alta çıkacaktır.Burada bu işi static komutu yapıyor.Eğer static komutunu silerseniz karşınıza sadece Aspetonline 1 yazısı 4 kez çıkacaktır.


Kaynak: dersphp.blogspot.com
Alıntı Yaparken Kaynak Belirtirmelisiniz.

0 yorum yapıldı: "Fonksiyonlar"

Sen de bir yorum yap...

Yorum Göndermek için mesaj yazmanız Yeterlidir.