Yazar:
EfsaneFenerli
| Posted in
Php Ders
Bilgisayar programcılığının belkide en önemli araçları fonksiyonlardır.Fonksiyonlar genelde hesaplamalar için yapılırlar.Birkez yazılırlar ve istendiği yerde devreye sokulurlar.Lafı uzatmayalım ve hemen fonksiyonların yazılışı ile işe başlayalım.
function fonksiyonun adı ( argümanlar ) {
fonksiyonun yapacağı komutlar
}
Fonksiyonlar tıpkı if ve switch deyimleri gibi iç içe yazılmaya müsaittirler.Şimdi ilk fonksiyon örneğimizi vererek işimize devam edelim.
function hesapla () {
print 10+15;
}
hesapla();
Eğer bu fonksiyonu çalıştırdığınızda karşınıza 25 rakamı çıkacaktır ve her hesapla(); komutunu verdiğimizde 25 rakamı çıkacaktır.Şimdi fonksiyonları nerelerde kullanılabileceğini daha iyi anlamışsınızdır herhalde.Örnek vermeye devam edelim:
function yazdirma ($yazi){
print "$yazi";
}
yazdirma("Php Öğreniyorum");
Bu fonksiyonu da çalıştırdığınızda karşınıza Aspetonline Web Hizmetleri yazısı çıkacaktır.Yani yazdirma içerisiner ne yazarsanız browserda o çıkacaktır. Fonksiyonumuza dışardan değişken eklemek için global komutu kullanılır.
function yazdir () {
global $metin;
print "$metin";
}
$metin="Bu bir metindir";
hesapla();
Burada fonksiyonu çalıştırdığımızda browsera metin değişkenin değeri gelir.Ama fonksiyonun içerisinde bulunan global tatırını silerseniz browserda hiçbişey gözükmez.Sadece kaynak kodunda takıları çıkar.Yani global fonksiyonun içerisine dışardan değer atıyor.
function yaz () {
static $sayi=0;
$sayi++;
print "dersphp.blogspot.com $sayi
";
}
yaz();
yaz();
yaz();
yaz();
Bu fonksiyonu da çalıştırdığınızda ekrana dersphp.blogspot.com 1, dersphp.blogspot.com 2, dersphp.blogspot.com 3, dersphp.blogspot.com 4 yazısı alt alta çıkacaktır.Burada bu işi static komutu yapıyor.Eğer static komutunu silerseniz karşınıza sadece Aspetonline 1 yazısı 4 kez çıkacaktır.
Kaynak: dersphp.blogspot.com
Alıntı Yaparken Kaynak Belirtirmelisiniz.
0 yorum yapıldı: "Fonksiyonlar"
Sen de bir yorum yap...
Yorum Göndermek için mesaj yazmanız Yeterlidir.